2010 + School 2.0 = 1 to 1?

Abans de l’any 2000, el segle passat, tenia la imatge del futur com un lloc fascinant i ple de reptes. I vull suposar que així és avui en dia. En l’àmbit formatiu, però, les pràctiques educatives no han variat gaire. Estem al 2010 i encara és comú que molts docents i centres educatius continuen ensenyant tal com ho feien i no aprofiten el potencial de les eines que tenen a l’abast ni la capacitat d’aprendre a aprendre en una societat dinàmica. Isaac Asimov apuntava algunes d’aquestes possibilitats el 1988.
.


L’expansió de la tecnologia domèstica, el seu abaratiment i la seva constant evolució ha fet que moltes institucions i entitats educatives es plantegin plans 1 a 1, on cada alumne té una eina personal, mòbil i connectada que pot facilitar la col·laboració amb el món i afavorir els seus aprenentatges. El fet de tenir l’eina, però, per sí sol no garanteix una millora. Es fa necessari innovar, utilitzar noves metodologies, estratègies i enfocaments per tal de millorar els resultats acadèmics. Així, les polítiques d’1 a 1 no són bones ni dolentes de per sí, sinó que depenen de la manera com s’apliquen. Són l’única i millor opció que tenim? Fem un cop d’ull al vídeo de Ken Robinson, traduït per Verónica Vera, una reflexió sobre el sistema educatiu i el canvi de paradigmes.

Principals projectes 1 a 1 actius a dia d’avui:

Advertisements

3 thoughts on “2010 + School 2.0 = 1 to 1?

 1. Laura says:

  Les previsions de n’Isaac Asimov en certa manera em fan pensar en com l’escola segueix allunyada d’aquest ideal on la tecnologia permet adaptar-se als interessos i motivacions de cadascú dels individus.. Perquè en el fons sembla més aviat una crida a l’autoformació, l’autoaprenentatge i al poder que tenim a les nostres mans en tenir tanta informació al nostre abast, que no pas al paper que l’educació reglada pugui realitzar. Quins reptes….!

  Segur que ja la coneixieu, però cada cop que hi entro, no em deixa de fascinar…
  http://academicearth.org/

  Salutacions!

 2. MonVall says:

  És veritat que no hem arribat encara al canvi radical del sistema educatiu que necessitem, però també crec que aquest fet es dona perquè el canvi ha de ser de mentalitat, i a nivell de tota la societat, i això sempre ha sigut difícil i lent.

  El teu entorn lunar em fa pensar que estem, espero, acabant la fase de quant minvant i a punt d’entrar en quart creixent. Jo així ho percebo jo. Les escoles estan vivim un procés d’adaptació necessari per poder fer la mudança decisiva -que no serà però, la definitiva-. Ara ja es veu una mica de llum al final del túnel! Els que vivim el dia a dia en les escoles voldríem que el procés no fos tan lent però hi ha, com sempre, moltes pedres en el camí que hem de salvar tots plegats.

  Isaac Asimov diu que, com en tots els àmbits, el nombre de mestres dolents és superior al nombre de bons mestres. Estem condemnats a perseguir la excel·lència però mai l’aconseguirem del tot. (Fem el camí de Machado i de tants d’altres poetes).

  @MonVall

 3. aprendesap says:

  Quin plaer tornar a veure al mestre Asimov! I com està de premonitori! Però em sap greu que no hi hem arribat en el mòn formatiu sino en el extra – formatiu.

  El que s’està adaptant més ràpid és l’aprenentatge personal, fora dels curriculums, com diu Asimov, apart de l’escola. Per exemple, penso en els aficionats (de tot tipus) com els fotògrafs aficionats a Flicker.

  Jo rumiava, l’altre dia sino s’hauria de fer com les empreses punteres de tecnologia que donen el 20% del temps lliure per projectes personals dels treballadors. Us imagineu això a les escoles? El 20% per projectes personals d’aprenentatge.

  @ignasitort

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s