La nova mentalitat

esolLa societat canvia i molts centres educatius tendeixen a reproduir models socials i educatius que corresponen a un temps passat. És curiós observar com unes institucions que ensenyen a aprendre i a comunicar, els costa tant aprendre i comunicar. I els docents tendim a ensenyar tal com hem estat educats. Hem de valorar més paraules com desaprendre, reaprendre, repensar, acompanyament, estratègia, competència, creativitat, flexibilitat, reflexió, rols, valors, emocions, intel·ligències…

ellunaEl curs Acompanyament telemàtic formadors/es TAC amb Pràctica reflexiva ens ha servit per a ser més conscients de la complexitat de la formació a distància. Alguns aspectes que han sortit:

– MENTALITAT: cal ampliar l’estructura de classe tradicional cap a noves formes de construcció compartida del coneixement, veure els avantatges que comporta aprendre de l’intercanvi, de la col·laboració i de totes les aportacions de la comunitat. El camí de la pràctica reflexiva i les seves implicacions ha de ser clar per a alumnes i docents.

– MATERIALS: han de passar de ser només instructius a contemplar l’aprenentatge col·laboratiu i a fomentar l’intercanvi significatiu, de manera més funcional.

– ENTORNS: no han de reproduir la classe física amb la jerarquia i control de continguts per part dels docents. La informació unidireccional pot deixar lloc a la comunicació multidireccional incorporant les eines pròpies de la web 2.0 com xats, fòrums, blocs, wikis, portafolis, gestors d’enllaços, d’imatges, so, vídeos… Moltes xarxes socials digitals ja ho permeten.

– TUTORS: la seva intercomunicació és necessària per tal de donar resposta coordinada als alumnes i avaluar el procés d’ensenyament-aprenentatge.

– SOCIALITZACIÓ: seria important una sessió inicial presencial que servís de presentació del curs i dels participants amb diferents dinàmiques de grup per tal de conèixer’s. El sentiment de pertinença al grup és important per a no trobar-se aïllat i desmotivat per la distància. Aniria bé fer una altra trobada a la meitat i una al final de cloenda per a consolidar les relacions i posar en comú l’aprenentatge fet.

– IDENTITAT DIGITAL: és important poder personalitzar l’espai de treball, veure el dels companys i establir relacions personals informals amb aquests i els tutors. També cal fomentar les habilitats socials com l’escolta activa, l’empatia, l’assertivitat o la resiliència.

– METODOLOGIA: en el procés d’ensenyament-aprenentatge cal sistematitzar i planificar les accions. Cal incloure l’aprenentatge col·laboratiu, compartir experiències, reflexions, sentiments, emocions, intercanvi significatiu d’aplicació a la vida real i a les aules. Es fa necessari visualitzar les tres parts del procés reflexiu: autoanàlisi, contrast i redescripció de la pràctica. Seria molt útil fer visibles els treballs dels companys, compartir-los i valorar el seu progrés.

– ACCIÓ TUTORIAL: Acompanyament que pot incloure registre de participacions personals. Potenciar la gestió dels fòrums i les seves intervencions. Immediatesa de les respostes. Recapitular, resumir, reflexionar i ajudar a la presa de consciència del seu procés formatiu. Motivar. Tenir flexibilitat i capacitat d’adaptació a les necessitats de l’alumne, les dates, les entregues… i perquè no preveure diferents tipus de certificacions i capacitacions adaptades al treball fet i necessitats mostrades.

– AVALUACIÓ: inicial, formativa i final. Ha de preveure com millorar el procés realimentant el curs mentre es desenvolupa i dissenyant el del curs següent.

– TEMPS: tenir-ne el necessari i una mica més.

– SALUT, DINERS i AMOR: ja posats a demanar…

eclipNoves tecnologies i noves metodologies com a conseqüència d’una nova mentalitat. Aquest tràiler del recull de 15 vídeos recull una entrevista als directors del CE Jacint Verdaguer, premi Educació 2008,  i una visita a diferents aules exemples de les diferents metodologies que el centre fa servir. Gràcies per compartir-ho i per la col·laboració. Per a veure’ls tots els vídeos, cal clicar el play quan acaba el primer.