De la xarxa social a l’eduxarxa

esol Estem veient el ràpid creixement de xarxes socials digitals de tot tipus, per exemple,  myheritage.com, elgg.org, bebo.com, orkut.com o linkedin.com. El creixement més espectacular és el del Facebook. Recordo encara quan era tot en anglès i era difícil de trobar-hi coneguts. Ara, en canvi, et sorprens de trobar-hi a tothom. Es fa necessari educar als joves en el seu ús i en la consciència de la construcció social de la identitat digital. Per altra banda, és destacable la presència de grups que inclouen milers de mestres. És per una necessitat específica de comunicació, d’intercanvi i col·laboració?

ellunaEl connectivisme és una teoria de l’aprenentatge desenvolupada per George Siemens que pretén explicar l’efecte que la tecnologia té en la nostra manera de viure i comunicar-nos. Segons els seus principis, l’aprenentatge i el coneixement resideix en la diversitat d’opinions, on la capacitat d’augmentar el coneixement és més important que el que ja saps. Permet mantenir-te actualitzat dins d’una xarxa. Tal com diu James Surowiecki, en el grup hi ha més intel·ligència que en els membres més intel·ligents del grup.

eclipPodem aprofitar els avantatges que ens ofereixen les xarxes socials i dotar-les de finalitat educativa, incorporant elements de pràctica no presencial i web 2.0 a les aules. Dins la formació de professorat he treballat en diferents entorns virtuals com el WordPress, l’Educampus, el Moodle, grups tancats al Facebook i Ning. En la meva experiència a mesura que l’entorn permet l’intercanvi social, augmenta la implicació i la col·laboració, al mateix temps, que queden registrats els processos comunicatius, la qual cosa permet la seva avaluació en el procés educatiu.

Advertisements

5 Comments

 1. Totalment d’acord amb l’article i fins i tot diria que una ning o fins i tot facebook com a grups tancats podrien substituir perfectament el projecte de la intranet que fa el departament. Utilitza ning permet reduir costos, és una pàgina molt intuitiva i té una gran quantitat de recursos. Fins i tot hi ha alguna escola que la utilitza a cicle superior. Jo voldria anar més enllà i fins i tot fer-la servir com a mitjà de comunicació amb pares i mares. Llàstima que no tinc un projecte de continuitat a l’escola…..

  Daniel Marcos

  recursosticmestre.com

  Com la Carme, felicitats pel bloc…

 2. Hola Jordi,
  Crec que les xarxes socials estan aportant allò que li mancava a la web, que és la possibilitat de permetre la col·laboració , comunicació, l’aprenentatge informal i formal, tot al mateix temps. Gràcies a aquestes xarxes socials les persones estem interconnectades les unes amb les altres d’una forma com mai s’havia produït abans. S’està creant una nova forma de treballar.

  És cert que les xarxes ens permeten utilitzar-les com a eduxarxes amb els alumnes, però crec que per que sigui realment profitós hem d’aconseguir que el mestres i professors dels nostres centres s’impliquin de debò en el treball col·laboratiu entre nosaltres. Ara cadascú va pel seu compte i això no pot continuar així per gaire més temps.

  Felicitats pel teu blog!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s