De l’antropologia i els usos de la tecnologia

esolSobre la gestió de les colònies industrials al segle XIX a la conca del Llobregat, Ignasi Terradas explica que l’aigua només produïa el 30% de l’energia necessària per al funcionament de les colònies. Malgrat els costos de desplaçament de carbó i matèries tèxtils a la zona, el negoci funcionava gràcies a la pau social, l’estabilitat, els salaris baixos i l’autoritat social de l’amo, que actuava de forma paternalista. Aquesta estructura ha perdurat per sobre de governs, monarquies i repúbliques.

ellunaA Pensar y vivir la ciudad industrial Adela García explica que els requisits dels plans de suport a la crisi del carbó suposen l’exclusió de qui no pot endeutar-se, així s’afavoreix l’apropiació dels recursos públics per part de grans empreses que sí ho poden fer. Aquestes polítiques generen xarxes clientelars, dependència i submissió, al mateix temps que la desarticulació de vincles, cohesió i xarxes socials.

eclipEn la situació política i econòmica actual veiem constantment com capitals públics passen a mans privades (subvencions directes o indirectes a bancs, empreses, clubs de futbol…) sense cap garantia que tinguin una repercussió positiva per a una majoria social. Aquests mecanismes de domini i control de la producció, de la distribució de béns, de la comunicació… ens ha de portar a plantejar si els nous usos tecnològics ens serveixen per a tornar el poder al ciutadà o per a reproduir el sistema establert. Aquí podem veure com l’etnografia digital de Michael Wesch els usos que en fan els joves.

Advertisements

5 Comments

 1. Quina feinada i quina capacitat de reflexió… no sé si és perquè tinc la neurona més pendent de coses de mamífers (parir, criar…) però m’al·lucina la capacitat que tens d’analitzar i lligar temes.
  El vídeo de la visió actual dels estudiants està molt bé, i tot el blog, m’ho guardo per anar entrant!
  Felicitats, currante!!!!!

 2. Enhorabona pel teu blog, sempre em deixen bocabadats la teva saviesa i coneixements, a més de la teva traça en informàtica! Una salutació des de la mar enllà!

 3. Ja diuen que val més tard que mai.
  He entrat al teu blog i m’has deixat impressionada.
  Ja m’hi entretendré poc a poc per descobrir tot el que fas!!

 4. El video m’ha semblat molt interessant. és una reflexió realista dels interessos actuals dels estudiants. El món canvia, per tant la metodologia d’ aprenentatge també s’ ha de modificar i adaptar els nous temps, hem d’ aprofitar els recursos que ens permeten les noves tecnologies.

 5. És una llàstima no ser del tot conscient que encara que fem l’esforç d’adaptar-nos a les noves eines i les noves necessitats dels alumnes, normalment el que aconsenguim només és perdre el temps aprenent tècniques que no serviran per res, ja que el pas més important i que no fem, és com diu el video canviar la metodologia i adaptar les noves tecnologies a les noves propostes educatives.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s